تاریخچه کامل شرکت سیمانتک

بیاید با هم نگاهی به تاریخچه شرکت سیمانتک و جایگاهش در صنعت مدیریت و امنیت سایبری بیندازیم.

برنامه های آنتی ویروس از خود اینترنت هم قدیمی تر هستند. در دهه 1980، ویروس ها با فلاپی دیسک، از یک دستگاه به دستگاه دیگر منتقل می شدند. اولین آنتی ویروس در دنیا، از دل شرکت هایی به وجود آمد که ابزارهای مختلفی را برای صنعت نوظهور رایانه شخصی، طراحی و تولید می کردند. دیسک حافظه، برنامه های بهبود سیستم، پاکسازی دیسک، حذف کننده داده، برنامه بک آپ و ریکاوری و آنتی ویروس، توسط کمپانی های نرم افزاری مختلفی که در ابتدا این بازار را شناختند، ارائه می شد. ویروس ها نیز به همراه رایانه های شخصی به محیط های کاری وارد شدند و در دهه 90 و با همه گیری تکنولوژی شبکه و اینترنت، ویروس ها به جای دیسک های حافظه، با کابل منتشر می شدند. هر چه ویروس ها بیشتر و بیشتر پخش شدند، اهمیت آنتی ویروس ها و صنعت آن، بیشتر و بیشتر شد.

در ابتدا نام سیمانتک متعلق به یک شرکت کوچک طراحی نرم افزار بود که توسط Stanford در سال 1982 و با هدف ایجاد برنامه پایگاه داده برای IBM خلق شد. در سال 1984، این شرکت توسط رقیب کوچکتر خود یعنی C&E Software خریداری شد، ولی نام Symantec روی این دو شرکت ادغام شده، ماند و در سال 1985 هم اولین برنامه مهم این شرکت یعنی Q&A عرضه شد. میزان فروش این برنامه در آن سال بالغ بر 1.4 میلیون دلار بود.

شرکت سیمانتک تحت مدیریت گوردونایوبنکس، استراتژی خرید محصولات مناسب و کارآمد و ارائه آن به بازار را به کار گرفت. در سال 1987، این شرکت ابزارهای مختلفی مثل مدیریت پروژه (TimeLine)، ارائه کنفرانس (Think Tank)، کامپایلر برای کامپیوترهای مکیناش (Think C و Think Pascal) و یک سیستم ایمیل به نام InBox را به بازار عرضه کرد.

در سال 1989 بود که سهام سیمانتک به صورت عمومی عرضه شد و قیمتش هم به سرعت رشد کرد و این شرکت را قادر ساخت که شرکت های بیشتری همچون Norton Utilities، پیتر نورتون را با مبلغ 60 میلیون دلار و با سهام خود، خریداری نماید. سیمانتک همچنین یک کامپایلر C++ و pcANYWHERE را برای مدیریت از راه دور رایانه، خریداری نمود. سیمانتک در سال 1993، با خرید سازندگان ACT! از Contact Software International به حوزه مدیریت ارتباط نیز، ورود پیدا کرد.

در همین سال، سیمانتک سرانجام با خرید شرکت Certus International Corp مستقر در شهر کلیولند، به دنیای آنتی ویروس ها وارد شد. پنج سال بعد، آنتی ویروس های Intel و IBM را هم خریداری کرد. این شرکت همچنین Fifth Generation Systems را که قراردادی با یک کمپانی کوچک ساخت آنتی ویروس، به نام BRM داشت را  تحت مالکیت خود در آورد. این قرارداد به BRM سرمایه کافی برای سرمایه گذاری روی Check Point Software را فراهم کرد.

ایوبنکس در سال 1999 از سمت مدیر عاملی سیمانتک کناره گیری کرد و جای خود را به جان تامپسون، یکی از مدیران اجرایی IBM داد. تامسپون تجربه ای 28 ساله در IBM داشت و به سمت مدیر کل بخش آمریکا رسیده بود. او در حوزه محصولات امنیت سایبری بسیار با تجربه بود و وظیفه مدیریت حوزه امنیت شبکه سیمانتک بر عهده او بود. او تصمیم به واگذاری محصولات غیر امنیتی سیمانتک مثل بخش ابزار اینترنت و محصولات Visual Café و ACT! گرفت و بعد شروع به خرید کمپانی های فعال در حوزه امنیت مثل Axent Technologies (ارائه دهنده فایروال)، L-3 Network Security و گروه مدیریت حافظه شبکه Seagate کرد. او همچنین نیم نگاهی به Finjan Software هم داشت، ولی آنچنان تحت تاثیر مدیر ارشد فنی Finjan، ران موریتز، قرار گرفت که بعدها او را استخدام کرد و سمت مدیر ارشد فنی را به او داد. موریتز بعدها استراتژی خرید شرکت توسط سیمانتک را مشخص کرد و نام NSSSM را که حروف اول کلمات شبکه، سیستم، حافظه و مدیریت امنیت بود، روی آن گذاشت.

اوایل پروژه خریدهای سیمانتک، تامپسون، متوجه یک مشکل امنیتی در شرکت شد و پس از پرس و جو متوجه شد که سیمانتک مدیر بخش امنیت اطلاعات ندارد! سریعا سیمانتک اولین مدیر امنیت اطلاعات خود را استخدام کرد.

تامپسون به استراتژی خرید شرکت های کوچک خود شدت بخشید و در سال 2004، این رویه با انجام بزرگترین خرید صنعت نرم افزاری در آن زمان به اوج رسید: سیمانتک در این سال شرکت Veritas که یک شرکت سازنده نرم افزار پایگاه داده و حافظه بود را به قیمت 13.4 میلیارد دلار خریداری کرد.

سیمانتک تحت مدیریت تامپسون، با خریدهای متوالی بزرگ و بزرگ تر شد. این شرکت نقش مهمی در کل صنعت ایفا کرد و جایگزین خوبی برای عرضه اولیه سهام، برای استارتاپ های کوچک با ایده های خوب بود. ورود سرمایه های بیشتر از جانب موسسان و سرمایه گذاران، استارتاپ های بیشتر را علاقمند به کار می کرد.

در 16 آگوست 2005، شرکت Sygate که برای رایانه ها اپلیکیشن طراحی می کرد و یک فایروال محبوب هم داشت، خریداری شد. البته سیمانتک بعد از خرید Sygate این فایروال را تعطیل کرد ولی محصول Network Access Control را در اختیار سیمانتک گذاشت.

در روز ششم آپریل 2007، Altiris هم به قیمت 830 میلیون دلار تحت مالکیت سیمانتک در آمد. این شرکت نرم افزار مدیریت دارایی و سیستم طراحی می کرد. بعد از خرید این شرکت، تامپسون به تحلیلگران گفت: “Altiris به سبد دارایی ما اضافه شد و این خرید ما را به رقیب جدی مایکروسافت تبدیل خواهد کرد.”

Vontu یک کمپانی DLP بود که به قیمت 350 میلیون دلار در تاریخ 5 نوامبر 2007 خریداری شد. PCTools شرکت دیگری بود که نرم افزار حوزه امنیت برای رایانه ها تولید می کرد و در 18 آگوست 2008 به مالکیت سیمانتک درآمد. PCTools توسط کمپانی دیگری اداره می شد، تا اینکه سیمانتک در مِی 2013 به طور کلی آن را تعطیل کرد. AppStream هم یک طراح نرم افزار مجازی سازی اپلیکیشن بود که در تاریخ 18 آپریل 2008 خریداری شد. MessageLabs نیز جزو خریدهای بزرگ سیمانتک بود، چرا که در نوامبر 2008، برای خرید این کمپانی پیامرسان و فیلتر وب، 695 میلیون دلار پرداخت شد.

در 4 ژوئن 2010 بود که PGP هم با قیمت 300 میلیون دلار به سیمانتک پیوست. نرم افزار The Pretty Good Privacy در ابتدا یک برنامه رایگان بود که الگوریتم رمزنگاری RSA را منعکس می کرد. این برنامه توسط فیل زیمرمن خلق شده بود. این تکنولوژی توسط Network Associates خریداری شد و بعد به PGP Corporation که توسط فیل دانکلبرگر و جان کالاس تاسیس شده بود، واگذار شد. خبر این خرید همراه با خرید Guardian Edge (با قیمت 70 میلیون دلار) در یک روز منتشر شد و سیمانتک را به یک ارائه دهنده رمزنگاری اندپوینت تبدیل کرد.

شرکت Verisign در تاریخ 9 آگوست 2010 به قیمت 1.28 میلیارد دلار خریداری شد. آن زمان، اواخر دوره اولین مرجع صدور مجوز برای فروش SSL بود که توسط مرورگرهای اصلی استفاده می شد. Verisign که سرانجام از حوزه امنیت حذف شد، تصمیم گرفته بود که روی کسب و کار نگهداری از سرورهای دامنه سطح بالا و کم نظیر خود تمرکز کند و برای هر دامنه .com, .net و .name مبلغی را دریافت می کرد. البته سیمانتک در نوامبر 2017، این شرکت را با قیمت 1 میلیارد دلار به Digicert واگذار کرد.

RulesSpace نیز در ژانویه 2010 خریداری شد. این شرکت برای بسیاری از ISP ها، سرویس فیلتر URL فراهم می کرد. سیستم های ClearWall هم در 19 می 2011 با قیمت 390 میلیون دلار خریداری شد. این کمپانی، (سیستم کشف الکترونیکی) ارائه می داد.  

LiveOffice یک کمپانی آرشیو ابری ایمیل و پیامرسان بود که در تاریخ 17 ژانویه 2012 با قیمت 115 میلیون دلار به سیمانتک ملحق شد. محصولات این شرکت، قبل از خرید هم با سیستم های کشف ClearWall ادغام شده بود.

Odyssey Software که برای مدیریت دستگاه ها از جمله دستگاه های موبایلی به کار می رفت هم در 2 مارس 2012 خریداری شد. چندی بعد، یعنی در تاریخ 2 آپریل 2012 هم Nukana که خود یک سیستم مدیریت اپلیکیشن موبایل بود، به سیمانتک پیوست.

سرانجام تحت مدیر عاملی مایکل براون، زمان واگذاری Veritas فرا رسید. واگذاری Veritas در سال 2015، اولین اقرار سیمانتک بود و بعد نیاز به تغییر ساختار در آن مشهود شد. در سال بعد، سیمانتک Blue Coat را که سازنده درگاه امن وب بود را به قیمت 4.65 میلیارد دلار خریداری کرد. البته این تصمیم در واقع یک ادغام معکوس بود، چرا که مدیر عامل Blue Coat یعنی گرگ کلارک، مدیر عامل ترکیب این دو کمپانی شد.

Blue Coat هم در سال های متمادی، مشکلات خاص خودش را داشت. این شرکت در ابتدا در سال 1996 با نام CacheFlow راه اندازی شد. در اوایل سال 2002، مدیر عامل CacheFlow یعنی برایان نزمیت، این شرکت را به عموم عرضه کرد. در روز عرضه اولیه، سهام این شرکت پنج برابر شد. نزمیت بعدها این کمپانی را به درگاه امنیت وب تبدیل کرد و نام آن را به Blue Coat تغییر داد.

Blue Coat به سرعت به بزرگترین ارائه دهنده فیلتر محتوای URL تبدیل شد. همه سازمان های بزرگ به دنبال راهی برای جلوگیری از دسترسی کارکنان خود به وبسایت های نامناسب بودند. اضافه کردن یک دسته بندی جدیدی از محصولات امنیتی، این برنامه ها را به محصولات امنیتی تبدیل کرد و درگاه امنیت وب را شکوفا کرد. اما Blue Coat یک مشکل داشت. درگاهی که در یک پایگاه داده قرار گیرد، بسیار گران بود و باید ده ها هزار درخواست را به صورت همزمان مدیریت می کرد.

در اوایل سال های 2000، کمپانی های بزرگ با شعبه های زیاد مثل فروشگاه های خرده فروشی، مراکز پخش، فروشگاه خودرو و رستوران ها در حال حرکت به سمت استفاده از اینترنت محلی بودند. هر شعبه از این کمپانی ها به جای کنترل ترافیک اینترنت از هر شعبه تا بخش مرکزی با مدار MPLS گران قیمت، به خاطر ارزانی پهنای باند به صورت مستقیم به اینترنت وصل می شدند. برای فراهم کردن امنیت، نیاز بود که هر شعبه سیستم های امنیتی استفاده شده در بخش مرکزی را تکرار کند، ولی بدون برچسب قیمت میلیون دلاری تجهیزات پایگاه داده ها. این مساله، باعث شکوفایی سیستم های ارزان قیمت و همه کاره ایی مثل Watchguard, Sonicwall و Fortinet شد. هر کدام از آن ها قابلیت فیلتر محتوای URL را به عنوان خدماتی اشتراکی به دستگاه ها اضافه کردند. با قیمت های 1000 دلاری و کمتر، که Blue Coat توان رقابت با آن ها را نداشت.

از این رو رشد Blue Coat متوقف شد و در فوریه 2012، توسط تومابراوو با قیمت 1.3 میلیارد دلار، خریداری و خصوصی شد. با توجه به اینکه سیمانتک برای خرید Blue Coat مبلغ 4.65 میلیارد دلار هزینه کرده بود، این خرید خوبی برای تومابراوو محسوب می شد ولی برای سیمانتک چندان جالب نبود.

اندکی بعد از اینکه گرگ کلارک در نوامبر 2016 سکان هدایت سیمانتک را به دست گرفت، شرکت محافظت از اعتبار مصرف کننده LifeLock به قیمت 2.3 میلیارد دلار خریداری شد. با ترکیب این شرکت با تجارت حوزه آنتی ویروس Norton، درآمد سالانه 2.2 میلیارد دلاری از بخش مصرف کننده عاید سیمانتک می شد. اما رشد شرکت تحت نظر گرگ کلارک، کم بود و باعث شد که در مِی 2019 او هم از سمت خود کناره گیری کند.

مدیر عامل تازه منسوب شده سیمانتک یعنی ریچارد هیل، اندکی بعد خبر از فروش کمپانی به Broadcom داد ولی در ماه جولای این پروسه متوقف شد. چندی بعد مفاد قرارداد فروش تغییر کرد و در 4 نوامبر 2019، بخش امنیت کسب و کار سیمانتک به Broadcom فروخته شد و بخش مصرف کننده آن به عنوان شرکتی عمومی با نام NortonLifeLock به کار خود ادامه داد. این یعنی دوران تازه ای از حکومت سیمانتک به عنوان غول امنیتی جهان. به نظر می رسد که این شرکت همچون گذشته، نقش مهمی در این صنعت ایفا می نماید.

در Security Yearbook 2020، 255 ارائه کننده امنیت اندپوینت لیست شده است. این شرکت ها از آنتی ویروس گرفته تا رمزنگاری را برای کنترل دستگاه های فیزیکی و پورت هایشان، ارائه می دهند.

صنعت امنیت سایبری شبیه به صنایع دیگر نیست که با سرمایه گذاری درآمدی ثابت بدهد تا توجیه اقتصادی داشته باشد. صنعت امنیت سایبری با نوآوری، توسعه و پیشرفت و رشد مصرف کننده هدایت می شود. سرمایه گذار باید نشان دهد که چطور می تواند این کار را انجام دهد.

مشتریان سیمانتک باید به دنبال جایگزین کردن محصولات متنوع و جدید سیمانتک باشند. به دنبال راه حل های ابری باشید که بتواند تلاش های شما برای ایجاد امنیت را تسریع ببخشد و در کنار آن مخارج کمتری هم داشته باشد.

تهیه شده توسط تیم تحقیق و توسعه شرکت آلما شبکه